Over ons

Ergopoint werd in 2017 opgericht door Roger van der Aa om het welzijn van werknemers op kantoor en thuis te verbeteren. Wij vinden dat elke medewerker recht heeft op een zo vitaal mogelijke werkplek en werkomgeving!

Meer informatie

Onze openingstijden

  • Maandag08:30 - 18:00
  • Dinsdag08:30 - 18:00
  • Woensdag08:30 - 18:00
  • Donderdag08:30 - 18:00
  • Vrijdag08:30 - 18:00
  • ZaterdagGesloten
  • ZondagGesloten

Ergonomisch werken & Handelen

Wat is ergonomisch werken?

Ergonomie is de wetenschap van het veranderen van uw werkplek om uw comfort te maximaliseren. Het vermindert ongemak, verhoogt de productiviteit en efficiëntie. Denk aan de hoek van uw computermonitor of de hoogte van uw bureau. Je kan last krijgen van je polsen bij het typen of pijn bij je ogen van het starten naar de monitor. Een grondige kennis van ergonomie kan verwondingen op de werkplek en langdurige pijn helpen voorkomen door enkele aanpassingen te maken die bij u passen. Ergonomie benadrukt de houding en helpt de langetermijneffecten van verschillende bewegingen te verminderen. Het frequente gebruik van computers en constante veranderingen in de technologie zijn misschien wel de belangrijkste redenen waarom iedereen zou moeten overwegen om een ​​ergonomische werkruimte te hebben.

Of het nu bij u thuis of op kantoor is. Verlichting, toetsenborden, monitoren, stoelen en bureaus zijn enkele dingen die u moet beoordelen wanneer u wijzigingen aan uw werkplek aanbrengt.

Dat gezegd hebbende, moet u ook rekening houden met het belang van regelmatig bewegen gedurende de dag. De meeste kantoormeubelen stimuleren vaste en stijve houdingen met weinig tot geen beweging. Het zou helpen als je een balans zou vinden tussen staan ​​en zitten.

Gelukkig kan dat met een in hoogte verstelbaar of sta bureau. Veel mensen beweren dat het een uitstekend middel is om meer beweging in je lichaam te brengen.

Elementen die een werkplek ergonomisch maken

Denkt u erover om uw werkplek ergonomisch te veranderen? Wij van Ergopoint helpen en ondersteunen bedrijven, thuiswerkers en organisaties. Laten we eens kijken naar de 5 essentiële factoren die aanwezig zijn in elke comfortabele werkplek.

1. Positionering van het toetsenbord

Heel wat mensen plaatsen hun toetsenbord bovenop hun bureau. Sommige mensen doen het uit gewoonte, terwijl anderen denken dat de positie ideaal is. Als u dezelfde mening deelt, is het tijd om te heroverwegen. Allereerst is de plaatsing onhandig en kan het ernstige langdurige schade aan uw polsen veroorzaken. Bovendien is het ook oncomfortabel voor je bovenlichaam.

Overweeg om de hoogte van uw toetsenbord aan te passen waar het een centimeter of twee boven uw dijen zit, zodat u uw armen ontspannen kunt houden. Het is misschien wel het beste ergonomisch advies dat u krijgt voor het plaatsen van uw toetsenbord.

2. Monitorplaatsing

Vindt u dat uw ogen zich moeten concentreren op het midden van het scherm van uw laptop? U bent fout als uw antwoord ja is. Experts zeggen dat het bovenste kwart van je monitor een ideale positie is voor je ogen. Waarom? Nou, om te beginnen voorkomt het dat je je rug en nek onderuitzakt. Wat nog belangrijker is, de zitpositie beschermt je tegen spierkrampen in je schouders en nek.

Houd ook rekening met de hoogte van en de afstand tot uw scherm om uw comfort te maximaliseren. Houd uw monitor bij voorkeur op armlengte. Lezen op een afstand of te dichtbij leunen kan uw ogen enorm belasten en uw zicht beschadigen. Kantel bovendien uw hoofd (lichtjes) naar beneden. Uw nek komt hierdoor in een comfortabele positie terwijl u aan het werk bent. Overweeg om wat boeken of een monitorverhoger te plaatsen om uw scherm hoger te zetten en de hoogte aan te passen.

3. Gebruik een sta-bureau

Hoewel iedereen thuis of op kantoor een comfortabele stoel moet hebben, is staan ​​ook essentieel. Sommige bedrijven hebben onlangs hun traditionele bureaus en stoelen vervangen door staande bureaus. Deze tafels zijn verrassend ergonomisch. Ze zijn verstelbaar, zodat je ze op de gewenste hoogte kunt instellen. Verschillende medewerkers melden dat staand werken hun efficiëntie verbetert.

Vergeet de muis niet

Verminder overmatige stress van uw hand en pols door regelmatig te pauzeren. U kunt de druk van uw armen verminderen door uw muis met de andere kant te gebruiken.

Volg deze tips om ergonomische aanpassingen aan uw muis te maken:

Houd uw muis niet stevig vast. Maak je greep losser alsof je een cornflake vasthoudt.
Overweeg om een ​​verticale muis te kopen, omdat je hiermee je handen in een neutrale positie kunt plaatsen.
U kunt de pezen van uw arm beschadigen door herhaalde belasting als gevolg van overmatig muisgebruik. Verlicht de spanning van je armen en handen door ze dertig seconden tot een minuut te schudden. Het zal uw doorbloeding aanzienlijk verbeteren en de kans op blessures minimaliseren.

5. Vind de juiste stoel

Hoewel je zou moeten overwegen om het meeste van je werk staand te doen, is af en toe zitten ook goed. U moet er echter voor zorgen dat het comfortabel is en dat u de hoogte kunt aanpassen. Een goede bureaustoel biedt ook uitstekende nek- en lendensteun.

Ergonomie is de beste keuze
Als u zich niet op uw gemak voelt op uw werkplek of als u last heeft van een langdurige blessure of pijn, kunt u het beste op zoek gaan naar ergonomische veranderingen voor uw werkplek. Als u vanuit huis of kantoor werkt, dan is het advies om een ergonomisch adviseur te laten kijken naar je werkplek.

Vraag uw werkgever of zij goede evaluaties kunnen aanbieden om uw ongezonde werkplek te verbeteren en apparatuur of aanpassingen aan te bevelen. Neem geen genoegen met minder als het om uw werkruimte gaat. Je gezondheid hangt er immers van af!

ergonomisch werken handelen
Ergonomisch werken
× Hoe kan ik je helpen?