Over ons

Ergopoint werd in 2017 opgericht door Roger van der Aa om het welzijn van werknemers op kantoor en thuis te verbeteren. Wij vinden dat elke medewerker recht heeft op een zo vitaal mogelijke werkplek en werkomgeving!

Meer informatie

Onze openingstijden

 • Maandag08:30 - 18:00
 • Dinsdag08:30 - 18:00
 • Woensdag08:30 - 18:00
 • Donderdag08:30 - 18:00
 • Vrijdag08:30 - 18:00
 • ZaterdagGesloten
 • ZondagGesloten

De meeste zorginstellingen beschikken over veel grote en zware apparaturen. Deze medische apparatuur moet mobiel zijn, zodat deze overal in de zorginstelling kan worden verplaatst. Bovendien moet medische apparatuur vaak snel en veilig worden gemanoeuvreerd in verschillende omgevingen (natte, gevaarlijke materialen, over snoeren, enz.). Ten slotte moeten geluidsoverwegingen in aanmerking worden genomen, aangezien patiënten rust nodig hebben en niet kunnen worden gebombardeerd door lawaaierige apparatuur die voortdurend wordt verplaatst.

Dat is een hele opgave voor ontwerpers van medische apparatuur. Wij van Ergopoint kunnen je hierbij ondersteunen en kijken naar praktische oplossingen om het ergonomisch werken in de zorg nog beter te maken!

Ergopoint helpt ergonomisch werken in de zorg met

 • Lage duw-/trekkracht van apparaturen.
 • Ruisonderdrukking verminderde geluidsoverlast voor patiënten en ziekenhuispersoneel.
 • Hoge schokken onderdrukken en minimaliseren.
 • Hoogste verstelbare bureaustoelen- en tafels (wachtruimtes, behandelkamers etc).
 • Persoonlijke ergonomische advies aan ziekenhuispersoneel en patiënten.
ergonomisch werken in de zorg
Ergonomisch werken in de zorg (Ergopoint ondersteunt en helpt).

Ergonomie betekent het ontwerpen van taken en apparatuur die bij de werknemer passen om het risico op letsel te verminderen. Zorginstellingen zijn vanwege de aard van het werk, vatbaar voor ergonomische stressfactoren die van invloed zijn op hun personeel. Blessures van werknemers leiden tot hogere kosten, langdurig ziek zijn, meer ziektedagen en personeelstekort.

Veel patiënten in verpleeghuizen zijn afhankelijk van zorgverleners voor dagelijkse basisactiviteiten, zoals aankleden, baden en toiletbezoek. Dit soort activiteiten belasten gezondheidswerkers fysiek, meerdere keren per dag, omdat ze patiënten veilig moeten tillen en verplaatsen.

Om verwondingen van gezondheidswerkers te helpen voorkomen, moeten werkgevers ervoor zorgen:

 • Werkplekanalyse van de behandelkamers in de zorginstellingen en blootstelling aan ergonomische stressoren te identificeren en te corrigeren.
 • Analyses bijhouden van alle zorgpersoneel.
 • Preventie en beheersing van gevaren, inclusief administratieve en technische controles. Administratieve controles zorgen voor voldoende personeel en beoordeling van de behoeften. Technische controles hebben betrekking op ontwerp, training en gebruik van gereedschappen en apparatuur om verwondingen bij zorgverleners te verminderen, bijvoorbeeld apparatuur die wordt gebruikt om patiënten op te tillen.
 • Trainingsprogramma’s, om ervoor te zorgen dat er voldoende ergonomische educatie is en deze uitgevoerd door een gekwalificeerde ergonomisch adviseur. Succesvolle trainingsprogramma’s bevestigen dat zowel nieuwe als bestaande medewerkers op de hoogte zijn van ergonomische risico’s op de werkplek.

Behandeling van patiënten

Ziekenhuismedewerkers worden tijdens het hanteren, verplaatsen en verplaatsen van patiënten blootgesteld aan verwondingen zoals spier- en ligamentspanning -scheuren, gewrichts- en peesontsteking en beknelde zenuwen, hernia’s en andere verwondingen door ergonomische stressfactoren.

Ergopoint raadt aan om het handmatig tillen van patiënten in alle gevallen te minimaliseren en het tillen waar mogelijk te verminderen. Dit kan moeilijk te bereiken zijn, dus het wordt aanbevolen dat werknemers waar mogelijk gebruik te maken van de juiste hulpmiddelen en apparatuur. Apparaten zoals mechanische liftapparatuur, douchestoelen, zijwaartse transferinrichtingen, glijplanken, loopbanden met handgrepen, rolstoelen en herpositioneringsapparatuur zijn voorbeelden van vaak gebruikte apparatuur in ziekenhuizen.

In een medische setting is ergonomie ontzettend belangrijk voor zowel patiënten als medisch personeel. Of patiënten nu worden geopereerd, herstellen in een bed of een procedure ondergaan, hun comfort en welzijn moeten een prioriteit zijn. Artsen en verpleegsters hebben ondertussen lange diensten die ze meestal staand of in ongemakkelijke houdingen doorbrengen. Voor hun persoonlijk welzijn en in het belang van hun patiënten moeten medische instellingen ook rekening houden met ergonomie voor hun personeel. Ergopoint adviseert en helpt zorginstellingen naar een beter ergonomisch werkplek! Vraag vrijblijvend meer informatie!

× Hoe kan ik je helpen?